Om signaler och jämställdhet

Allt man gör eller visar eller säger (skriker viskar) tas in av omvärlden och filtreras. Skulle jag ha tänkt så för två år sedan skulle jag tycka att det var ganska ogreppbart. Två år tillbaka tänkte jag nog ganska lite när jag målade. Jag tänkte inte på vad mina bilder förmedlade eller hur andra tolkade dem, vad jag också skulle kunna stå för när jag målade som jag gjorde. På vissa sätt var det skönt att inte tänka, även om jag missade en hel dimension inom målande. Men det visste jag inte då.

Två år tillbaka målade jag i princip enbart vad jag ansåg var snygga tjejer, eller vad jag nu vet var medians bild av snygga tjejer. Deras utseende varierade nog inte särskilt mycket; alltid smala midjor, höga kindben, nätta näsor och vackert hår. Vad jag inte funderade över var att jag själv bidrog till att bekräfta idealen som satts upp, jag godkände dem och satte en OK-stämpel. Mina bilder sa att jag stod för de idealen.


En vän frågade mig hur det kom sig att de personer jag numera målar ofta ser ganska unisexa ut. Jag ska försöka förklara. Jag vill måla vad jag tycker jämställdhet är; dvs att det är individen som är betydelsefull och inte könet (som det till allt för stor del är i samhället). Jag tror att vi i oss har så mycket ingrodda förutbestämda meningar om hur kvinnor och män är som personer, att när vi ser och tolkar en bild som föreställer en människa spelar könet otroligt stor roll för hur vi tolkar bilden. Så vill inte jag att det ska vara, såvida man inte vill förmedla något med just det faktum att personen är av ett visst kön. I många fall vill jag inte att könet ska ha en del i hur man tar in mina bilder och därför vill jag undvika att måla attribut som göra att vi automatiskt ser personen som antingen man eller kvinna.Under det senaste året har jag blivit mer och mer medveten om vilka signaler jag skickar ut med det jag målar eller gör eller säger eller hur jag själv rättar mig efter normer och ideal. Jag greppar fortfarande inte hela vidden av att bara visa upp det man kan stå för hundra procent; för att helt kunna greppa det måste man nog bli kvitt alla normer/ideal/hokuspokus som media och omvärlden tryckt i oss (och som vi motvilligt tagit emot). Men jag tror att genom att ha blivit lite mer medveten om det här har jag förbättras. Jag är mer stolt över det jag gör idag. Inte bara för att jag tycker att jag förbättrats rent teknik- och formmässigt utan även för att jag vet att innehållet är något jag kan stå för.(Dela gärna med er av era visa tankar och åsikter, hjärta)

Kommentarer
Postat av: Silariel

Undebart att se att det inte bara är jag som kämpar med samma sak varje dag. Att inte upprätthålla och godkänna de idealen som bara begränsar oss. Keep up the good work ;)

2012-02-23 @ 08:44:38
URL: http://silariel.blogg.se/
Postat av: Sara

Jag tycker det är superbra att du tänker på detta! Det finns så många som inte alls sätter sig in i vad feminism handlar om utan bara antar att "Åh nu vill kvinnorna ta över mannens plats" eller att de handlar om att radera kön osv, så det är skönt med folk som tänker och´förstår

2012-02-23 @ 10:36:10
URL: http://thevelvetpond.blogg.se/
Postat av: majken

jag tycker väldigt mycket om det du skriver och målar

2012-02-23 @ 11:07:54
URL: http://traumatik.blogspot.com
Postat av: Alice

Jag har faktiskt inte tänkt på att du har "könlösa"/unisex personer i dina bilder. Ärligt talat ser jag mest en känsla och en historia när jag ser dina kreationer.

Hursomhelst så håller jag med dig, jag önskar faktiskt att jag hade större inflytande på världen, så att jag kunde få chansen att göra en riktigt stor förändring när det gäller dagens media och synen på den "perfekta kvinnan". Bara att ta sig en titt på min egna kropp är väl kanske en början: 97*82*107 och 165 cm lång och jag tänker inte råbanta för att media ska bli nöjd.

Du är i alla fall en klok människa som kämpar för detta.

2012-02-23 @ 13:31:34
URL: http://mirano-chan.blogspot.com/
Postat av: Malin

Åh, va intressant att läsa om detta! Särskilt som jag är hemskans engagerad i just det här med jämställdhet (det kanske du vet om du har kikat min blogg)jag har också funderat en del på detta, kanske med en annan twist. Funderar mycket på varför man automatiskt tycker att vissa kroppar är vackra och andra inte. och när jag sticker en nål i den bubblan så liksom ändrar jag mig märker jag. Tycker inte att samma attribut är vackra längre. Ser mer än förut. För att jag har förstått att medias bild sitter framför mina ögon som ett par glasögon och nu börjar jag ibland lyckas ta av mig dem.Spännande.

2012-02-23 @ 20:50:33
URL: http://malinsmonolog.blogg.se/
Postat av: Carin

Fattar mig kort- jag beundrar din Rymdkatt!

2012-02-24 @ 23:05:10
Postat av: Ellen

Du är så himla bra.

2012-02-25 @ 10:40:41
URL: http://fellen.devote.se
Postat av: Ylva

Du är så klokig, Anna! Det är väldigt intressant/roligt/mindblowing att läsa :D Har faktiskt (heller) aldrig tänkt på att dina modeller ser androgyna ut...mer att de är skalliga. Haha! Nä, förlåt. (Men håret är ju en viktig del av huruvida andra uppfattar en som man eller kvinna, antar jag.) Hursomhelst ger det liksom en dimension till att få höra om tankarna bakom målningarna :D

2012-02-25 @ 21:50:56
URL: http://allemanskunskap.blogg.se/
Postat av: marie

Åh, det här är så fruktansvärt viktigt. Är så glad över detta inlägg, har försökt komma på något klyftigt att skriva ända sedan du postade det, men kommer inte på orden jag känner.. Nåja, heja dig iallafall!! Jag själv brukar vara noggrann med det där när jag målar med barnen på jobbet. "Men va, en pappa med ögonfransar? Har han smink?" "Ja, killar kan också ha smink, har din pappa det?" "Nej.. men han kanske skulle gilla det om han provade".

2012-02-27 @ 19:48:04
URL: http://bapaba.blogg.se/
Postat av: Emma

Helt klart ett av de bästa inlägg jag läst. Ville mest säga tack för att jag fick läsa.

2012-04-15 @ 20:29:03
URL: http://virvel.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0