Kritik och motkritik, engagemang och sammanhållning

Ingen har väl missat kampanjen Kony 2012 som sprids som en löpeld på nätet. Det gör mig glad att se hur snabbt den sprids och hur mycket inflytande "vanliga männsikor" har via sociala medier. Alla är dock inte glada. Precis som mot alla kampanjer och organisationer har kritik väckts. Man pratar om Invisible Childrens tvivelaktighet. Om det faktum att de samarbetar med Ugandas regering, som själva har en lista på övergrepp som de begått. Om hur mycket av de skänkta pengarna som egentligen går till att få fast Kony så att han kan ställas inför rätta.

Jag är glad över att folk tänker kritiskt, för jag blir rädd när jag tänker på vilken skada som skulle ske om fel budskap spreds så här snabbt för att folk helt saknade kritiskt tänkande. Men jag tycker att kritiskt tänkande också innebär att man tar reda på fakta, kollar på saken från flera aspekter och själv tar ställning innan man agerar.

Den kritik som har spridits om att pengarna går till att stödja Ugandas militär visar sig felaktig om man läser här, där Invisible Children konstaterar att inte ett öre går till Ugandas regering. På samma länk kan man också se vart pengarna man skänker går, varför de fortfarande samarbetar med Uganda när LRA (delvis) har förflyttat sig och mycket mer.Hur man ställer sig till Invisible Children som organisation och om man väljer att hjälpa dem genom att skänka pengar är upp till varje enskild person. Precis som alla organisationer kan man ställa kritik mot dem, ingen organisation är rakt igenom fantastisk och mirakulös. Men vad jag tycker är så fantastiskt med den här videon är hur den väcker uppmärksamheten, får människor att engagera sig (på vilket sätt de nu vill) och gör så att vi går samman för nåt vi tror på.

Innan igår hade jag aldrig hört talas om Joseph Kony. Miljontals andra hade aldrig gjort det. Nu vet vi. Vi vet och vi vill agera. Om vi sedan gör det genom Invisible Children, Amnesty eller någon annan organisation spelar mindre roll. Huvudsaken är att vi gör det.(Och förutom det faktum att filmen får så många att engagera sig i att få Kony arresterad, får den oss att disskutera och lyfta fram viktiga frågor samt visar den oss hur mycket vi kan påverka när vi går ihop. Vi är starka tillsammans.)

Kommentarer
Postat av: Ellen

Tack, precis vad jag tänker.

2012-03-08 @ 17:39:11
URL: http://fellen.devote.se
Postat av: Mitt747

Tack för att du är så klok och sätter ord på många av de tankarna jag haft de senaste dygnet/dygnen.(ps, skickar ditt brev snart. ds.)

2012-03-08 @ 20:16:27
URL: http://www.watercolours.devote.se
Postat av: Emelie

Men hur kritisk är du? Bara för att de skriver något är det inte per automatik sant. Vem skulle erkänna detta? Nordkorea kallar sig också demokratiskt, men är de det? Nej, verkligen inte.Det står ju regeringen, där funkar ju regeringen som en mellandhand. Finns ju en passande bild där de poserar med vapen med LRA. Det betyder ett stöd till den fruktansvärda ugandiska armén. Den ugandiska armén rekryterar själva barnsoldater så hur fan kan de stå där och se nöjda ut?

2012-03-08 @ 22:06:11
Postat av: Anna

Svar till Emelie: Förstår din kritik, men precis som jag skrivit i inlägget så säger jag inte att jag är för Invisible Children som organisation, utan att jag tycker att videon är en bra kampanj i syftet att den sprider kunskap om Kony och får folk att vilja engagera sig. Sedan kan man ju ta ställning om man vill engagera sig i IC eller nån annan organisation, det är ju helt upp till var och en.

2012-03-09 @ 17:16:36
URL: http://kreativitet.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0