Vi ska inte ställa tillbaka. Vi ska ställa om.

På mjölkpaket, i skolböcker, i broschyrer på stan. Överallt får vi information om hur vi som individer kan ta vårt ansvar för att minska vår negativa miljöpåverkan. Ta cykeln istället för bilen, lägg några slantar extra för att välja ekologiskt, köp inte så förbannat mycket nya kläder. Det är bra att vi dagligen matas med den här informationen. Det är bra att vi liksom inte kan blunda för att vi som individer kan göra något. Men det gör mig också lite orolig. Orolig för att det får människor att tro att miljön bara är ett pytteproblem som försvinner om vi gör några små små förändringar i vår livsstil och därför helt kan strunta i det efter att ha börjat köpa ekologisk mjölk.

Absolut ska vi köpa ekologiska varor istället för oekologiska. Absolut ska vi minska vårt bilanvändande. Absolut ska vi bryta vår slit- och slängtrend. Men det är inte tillräckligt. För att rädda vårt klimat måste det göras stora politiska omställningar. Det kan handla om att satsa på förnybar energi och förnybart bränsle och samtidigt som man ger möjlighet för användning av förnybara bränslen (t.ex. biogas) öka skatten på fossila bränslen (t.ex. bensin). Jag vill inte att vi minskar på informationen om de små förändringarna. Men som komplement behöver vi också mer information om de stora omställningarna som krävs för ett hållbart samhälle.


Det här politiska ansvaret är något som vi som individer ofta tar direkt avstånd från. Det här gör mig ledsen. Jag blir ledsen över att vi ser politiker som fiender när de höjer bensinskatter och som vänner när de sänker dem. Det gör mig så fruktansvärt ledsen att vi som individer inte vill inse att vi måste acceptera att politiska omställningar måste göras och ser det som försök från politikerna att förstöra för oss. Något som ligger direkt kopplat till detta är en vanlig tanke om att omställningar för bättre miljö är lika med en sjunkande välfärd. Att minskad bilkörning är lika med att vi ska gå tillbaka till häst och vagn. Sällan tänker vi på att välfärd är grunden till att skapa ett hållbart samhälle. Vi ska inte gå tillbaka till häst och vagn (fast vill någon göra det är det självklart ett fritt val), utan vi ska ställa om till förnybart. Vi ska bygga upp samhället så att det är fördelaktigt att leva miljösmart och inte en uppoffring. Vi ska inte ställa tillbaka. Vi ska ställa om.


Den ständiga informationen om hur illa det står till med vår jord får oss att känna hopplöshet. Hopplöshet och ångest istället för att ge oss den på att lösa det. För det finns ju lösningar. Kanske inte tillräckligt stora lösningar för att helt undgå problem, men absolut för att undvika de allra största katastroferna. Agerar vi nu blir problemet hanterbart. Men det blir lätt att tro att det inte är någon idé att försöka eftersom allt redan gått åt helvete. Och det är inte konstigt att vi känner en stor jävla ångest istället för hopp, då en så stor del av informationen går åt till att berätta hur dåligt jorden mår och en så liten del berättar hur många lösningar det finns. Det gäller ju bara att vi godkänner dem.Här kan du se korta delar av programmet Ställ om där de diskuterar lösningar för framtiden. För att känna sig lite mer optimistisk och lite mer engagerad i att driva på politiken för att få politikerna att ge oss möjlighet att ställa om våra liv. Det finns ingen väg tillbaka. Det finns bara vägen framåt.


Kommentarer
Postat av: Sonja

Håller med dig till tusen.

2012-05-29 @ 20:48:44
URL: http://funderarfabriken.blogg.se/
Postat av: anna

gud vad bra skrivit, jag har tänkt precis samma sak men du skrev det på ett så himla fint sätt!!!

2012-05-30 @ 06:48:29
URL: http://annajnsson.blogspot.com
Postat av: deskriptiv

Åh, jag håller med dig på så många punkter, men allt det här är ju så svårt... Precis som med all annan politik. Det går ju inte att välja vilket parti som helst, eftersom många bra partier är små, vilket gör att de inte får många platser i riksdagen eller regeringen.

Att jorden mår dåligt är ju svårt att ändra på eftersom man borde gjort något för länge, länge sen redan, innan man visste om något. Och det man kan göra nu är ofta för dyrt för många i Sverige, och även om vi i Sverige gör något, så måste hela världen hjälpas åt, vilket den inte gör. Politiker och företagare världen över skördar skogar och bygger hus på viktiga skördesmarker istället för att bevara det som naturen behöver för att överleva. Folk skriver insändare i tidningen här hemma och frågar om det inte går att utrota några fiskmåsar och trutar så man slipper att de terroriserar en på sommaren, men de inser inte att om en art utrotas, så kommer en annan att ta över, eller dö ut. Folk vet för lite, och förstår för lite, och det gör mig otroligt ledsen.

2012-05-30 @ 12:32:03
URL: http://deskriptivt.blogspot.com
Postat av: Candy

Åh, så bra skrivet!

2012-05-31 @ 16:22:13
URL: http://sugarhearted.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0